" " " " " "

הפקולטה להנדסה ע"ש פרניק

מקור השם Engineer = מהנדס, הוא המילה הלטינית Ingenium, מכאן נגזר כינויו של אדם בעל יכולת מנטלית גבוהה - ingeniator - ושל יכולת המצאה ויצירתיות Ingenuity. כפי שרומזת המילה, כבר מראשיתה שימשה ההנדסה כיישום יצירתי של המדע לצרכי האנושות. 

התפתחות הכלכלה הלאומית והיתרון התחרותי של מדינה, תלויים במידה רבה בהכשרה של בוגרי הנדסה בעלי הבנה ויכולת בעולם העסקי ובסביבה החברתית. זוהי תמצית המטרה שהפקולטה להנדסה ע"ש פרניק בשנקר שמה לעצמה בהכשרת מהנדס העתיד למדינת ישראל: מהנדס שהוא גם בעל יכולת מקצועיות ועסקיות גבוהות וגם בעל רגישות לסביבה ולחברה.

המהנדס של המאה ה-21 הוא מהנדס 'חוצה גבולות': מומחה טכני-הנדסי בעל יצירתיות, חדשנות ויכולת להיענות לאתגרים חדשים. לכן תכנית הלימודים של הפקולטה בשנקר שמה דגש על הבנה הנדסית מעמיקה, תוכן הנדסי, יצירתיות, עיצוב, שיווק ויישום למוצרים כלכליים, וזאת על רקע עסקי וחברתי המשתנה ללא הרף.

הפקולטה להנדסה בשנקר "חוצה גבולות" משלבת את ההבנה הטכנית המבוססת על מדעי הטבע עם יצירתיות, חדשנות ויכולת ליישם את המדע למוצרים בעלי ערך, תוך שילוב שיקולים של הסביבות העסקית והחברתית ועבודת צוות.

בכדי שהמחלקות השונות יוכלו לעדכן את תכניות הלימודים הרב-תחומיות שלהן, הוקמו בכל מחלקה ועדות מייעצות, הכוללות מנכ"לים ומנהל מו"פ של מפעלי תעשיה מובילים. אלו משמשות הן לשם איתור צרכי התעשייה והן כגשר בין המחלקות ובין התעשייה לשם גיוס מובילים בתעשייה שישמשו כמרצים-אורחים, איתור אפשרויות של התמחות בתעשייה לצורך פרויקט הגמר, ואיתור מקומות עבודה לבוגרי הפקולטה להנדסה.

צילום: אחיקם בן-יוסף

מכיוון שאיכות ההוראה תלויה בעיסוק חברי הסגל במחקר ובפיתוח, פיתחה הנהלת שנקר כלים לעידוד המחקר והפיתוח בשנקר - הן לחברי הסגל והן לסטודנטים. בין הכלים יש לציין את המרכז לחדשנות ולפיתוח טכנולוגי, התומך בפיתוח מוצרים חדשניים תוך שילוב בין סטודנטים, בוגרים צעירים ואנשי סגל. בתוך כך, הוקצו שעות מחקר לחברי הסגל לשם עיסוק במחקר והקצאת משאבים להשתלמות חברי הסגל במוסדות מחקר ואקדמיה בחו"ל. בנוסף, יש לציין את השתתפותה של שנקר בתכניות האירופאיות היוקרתיות Tempus ו-IRIS, הפותחות אפשרויות שונות של חילופי סטודנטים עם אוניברסיטאות שונות באירופה.

בפקולטה פועלות 6 מחלקות המעניקות תואר ראשון במדעים (B.Sc), שתיים הוסמכו להעניק גם תואר שני (M.Sc.): 

הנדסת חומרים פולימרים (תואר ראשון ושני)

הנדסת תעשייה וניהול (תואר ראשון ושני)

 
הנדסה כימית

הנדסת חשמל ואלקטרוניקה

הנדסת תוכנה

הפקולטה להנדסה נמצאת בתהליך אינטנסיבי של הכרה בתארי מוסמך במדעים (M.Sc) בכל המחלקה ומאפשרת לסטודנטים להשלים תארים מתקדמים בתוכניות משותפות במוסדות מובילים חו"ל. בין היתר ראוי להזכיר את שיתופי הפעולה שנחתמו עם אוניברסיטת UMass Lowell במסצ'וסט ואוניברסיטת Akron באוהיו, במסגרתם ניתן ללמוד לתארי מוסמך ודוקטורט בליווי, הנחיה ומימון משותפים של שני המוסדות.

הנדסה דיגיטלית בשנקר​

לאחר 5 שנים של עבודה, הוכתרה בהצלחה הפעילות להפיכת ההרצאות והתרגולים בלימודי המתמטיקה והפיסיקה לדיגיטליים.

בצורה זאת, התרגולים בקורסי מתמטיקה 0, חדו"א 1, חדו"א 2, משוואות דיפרנציאליות, אלגברה ליניארית, פיסיקה 0, פיסיקה 1 ופיסיקה 2, יהפכו לנגישים לכלל הסטודנטים.

הניסיון מראה שהנגשת החומר בצורה דיגיטלית, תוך שילוב מצגות דינמיות וסרטונים, חוסך בזמן השיעור והתרגול, ומפנה זמן להסברת החומר בצורה חיה, התמקדות נרחבת על נקודות חשובות ולימוד בקבוצות עבודה קטנות.

המאמץ שהושקע הוא שלב נוסף בהפיכת שיטות ההוראה הקונבנציונליות להוראה היברידית – שילוב בין למידה פרונטלית לדיגיטלית. בהמשך, ישולבו הרצאות מוקלטות בנושאי היסוד ויהפכו את לימודי המתמטיקה והפיסיקה לחווית לימוד חדשה.

חברי הסגל שתרמו להצלחת המהלך: דר' רגינה אובדנקו, דר' יאיר דנקנר, דר' הדס לוי-גמליאל, ויטלי פרידלנסקי, מני גבאי, שרון גל, נמרוד חיים, אלדד כהן, שירלי עידן.

מתעניינים בלימודים? השאירו פרטים